abn en fortis samen

Voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) wordt de topman van de combinatie van Fortis Bank en ABN Amro. Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Op korte termijn treedt Zalm al vast toe tot de raad van bestuur van ABN Amro als vicevoorzitter. Volgens Bos is voor de functie gezocht naar een persoon van onbesproken gedrag, die bekend is met bankieren en voldoende verwantschap heeft met de politiek. 'Het is een goede bankier die in staat is een bankbedrijf te leiden. Waar nodig, is hij in staat een frisse wind te laten waaien.'

Zalm krijgt geen vertrekregeling maar kan wel aanspraak maken op een langetermijn-bonus als hij de nieuwe bank weet te verkopen 'met winst voor de belastingbetaler'.

De oud-bewindsman krijgt bij de nieuwe bankcombinatie hetzelfde salaris voor een volle werkweek als hij bij zijn huidige werkgever DSB verdiende.

Leidende merk

In de nieuwe combinatie van Fortis Bank en ABN Amro zal de laatste bank 'het leidende merk' zijn. Dat maakte minister Wouter Bos (Financiën) vrijdag duidelijk tijdens een persconferentie. De nieuwe combinatie zal een jaaromzet van bijna euro 8 mrd hebben.

Het ontvlechten van de twee banken uit hun voormalige moederconcerns is naar verwachting in de loop van volgend jaar afgerond. Vanaf dan kan er volgens Bos worden 'gebouwd' aan een nieuwe bank. De nieuwe combinatie kan volgens hem 'een sterke vitale speler' zijn op de financiële markt. Op z'n vroegst over twee of drie jaar kan er in de ogen van de minister sprake zijn van een verkoop van de combinatie. De Nederlandse regering blijft in ieder geval tot 2011 eigenaar van ABN/Fortis. 'Verkoop of een beursgang voor 2011 is niet aan de orde', aldus Bos.

De nieuwe Nederlandse bankencombinatie ABN/Fortis zal de blik ook op het buitenland richten. 'De opbouw van een internationaal netwerk zal een uitdaging worden', aldus minister Bos van Financiën vrijdag.

Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !